Bardzo wartościowe złoto natury jakim jest miód występuje w trzech głównych rodzajach: miód nektarowy, spadziowy oraz mieszany, lecz każdy z nich dzieli się na kolejne podgrupy. Najbardziej znane rodzaje miodów odmianowych to miód rzepakowy, którego kolor jest słomkowy w stanie płynnym, jednak po skrystalizowaniu staje się biały, kremowy lub jasnożółty. Kolejnym bardzo znanym rodzajem miody jest miód wrzosowy, który w stanie płynnym ma kolor ciemnobrunatny, a po szybkim procesie krystalizacji staje się pomarańczowy, a może wpadać w odcień brązu. Miód akacjowy również jest bardzo popularny oraz chętnie kupowany w sklepach spożywczych oraz marketach. Jest on bezbarwny lub bardzo jasno słomkowy, podczas gdy jest w stanie płynnym, a kiedy jest już skrystalizowany jego barwa to bezowy lub kremowy.
Miód lipowy natomiast na samym początku jest intensywnie żółty, a po skrystalizowaniu przypomina barwą olej rycynowy. Innym rodzajem płynnego złota jest miód koniczynowy, którego barwa, kiedy jest płynny jest słomkowożółta, a po długotrwałym procesie krystalizacji staje się jasnożółty, a nawet zbliżony do białego. Dodatkowo po krystalizacji osiąga on niezwykle słodki smak, a nawet o wiele słodszy od innych rodzajów. Kolejnym, bardzo ciekawym miodem jest rodzaj malinowy, który jest żółty w stanie płynnym, a po skrystalizowaniu staje się bardziej wpadający w odcień złotego koloru, a jego wyjątkowość polega na lekko kwaskowatym smaku oraz delikatnym aromacie malin. Bardzo jest on lubiany przez dzieci.